Dansa och ha kul

Dansevenemang i Sverige

Eftersom dans i vårt land är en populär aktivitet finns det också många olika arrangörer till olika sorters evenemang. I landet finns givetvis många olika dansarrangörer med allt från fasta föreställningar i en lokal till turnerande föreställningar inom danskonst. Och det finns självklart även evenemang inom dansen också, och beroende på vad du är ute efter och din egna önskemål, bör det inte vara några problem med att hitta ett eller flera sådana evenemang.

Dansbanor under sommartid

Kanske har du gått en onlinekurs i dans eller gått till en professionell dansskola för att lära dig en viss dansform? Oavsett varför, hur och när så vill du säkert komma ut och börja dansa “på riktigt” än bara hemma i vardagsrummet eller med de andra eleverna på dansskolan. När sommaren kommer med all sin värme och glädje öppnar även dansbanorna runt om i Sverige. På dessa dansbanor kryllar det av människor som delar ditt intresse för dans och som gärna hjälper dig med lite råd och tips. Ofta har man som mål med att lära sig dansa, att få komma ut och träffa folk och uppleva den gemensamma glädjen. Och det kommer du säkert att göra om du beger dig ut!

Dansevenemang i Sverige

Dansband

Den två dagar långa festivalen “En kväll i juni” hittar du i den halländska shoppingmetropolen Ullared där du kan dansa i det stora festivaltältet till musik från Barbados, Arvingarna och Scotts. Tycker du om dansband är det ett måste att bege sig till världens största dansbandsvecka, och förmodligen det mest kända dansevenemanget i Sverige, nämligen dansbandsveckan i Malung! Förutom cirka 50 000 dansfantaster som dansar hela veckan lång, erbjuds man som besökare även på underhållning, galakväll och rockparty.

Västkusten

Om du har tänkt att besöka Västkusten och staden Göteborg under sommaren kan du göra en trevlig avstickare till Lisebergs hamnområde. Där ligger nämligen dansbanan Polketten från 1925 som gärna bjuder upp till dans. I Uddevalla kan du istället besöka och dansa på Västkustens DansfestivalLane Loge där det varje kväll under en viss period på sommaren bjuds på liveband. Tidigare år har det till exempel varit musik av Donnez och Streaplers.

Stockholmsområdet

Strax norr om Norrtälje, nämligen i Herräng, finner du Herräng Dance Camp, som är ett swingdansläger och världens största lindy hop-läger. Lägret startade redan år 1982 och var då främst riktat mot svenskar, men det växte internationellt och 1995 kom majoriteten av deltagarna utanför Sverige. Lägret pågår under fem veckor på sommaren och återkommer varje år. Givetvis kan du själv välja hur länge just du vill vara på lägret utifrån vad som passar dig bäst. Förutom lindy hop kan du också dansa boogie woogie, stepp, slow drag, jazz och balboa. På lägret kan du dessutom dansa dygnet runt hela veckan lång. Du kan också ta en danskurs för att lära dig en ny dans. Alla människor är välkomna oavsett ålder, kön eller bakgrund och det händer många spännande aktiviteter på lägret. På tisdagar till exempel, är det Slow Drag Night, på torsdagar cabaret och på fredagar temafester.

Förutom de evenemang inom dans som du fått tips och information om ovan, finner du mängder med evenemang på internet, i lokaltidningen eller via sociala medier. Ett tips är att kontakta lokala dansklubben för att höra vad de vet och kan rekommendera. Självklart finner du också evenemang utanför Sverige. Dans är ju fantastiskt på det sättet att man inte behöver tala samma språk för att kunna dansa med varandra och ha roligt tillsammans. Vill du åka utanför Sveriges gränser men ändå inte åka för långt bort, är Finland ett trevligt alternativ som går relativt snabbt att ta sig till via båt eller flyg. Under sommaren 2017 kommer till exempel Åbo vara värd för Europeade som är Europas största folkmusik- och dansfest och som lockar tusentals människor med hundratals föreställningar på olika platser. Syftet med Europeade är att presentera arvet efter den europeiska folkkulturen och förstärka det gemensamma kulturarvet.

Danskurser i Stockholm

Om du bor i Stockholm och är intresserad av att lära dig dansa, finns det ett stort utbud av kurser att välja mellan. Oavsett om du är helt grön och vill vill lära dig några grundläggande steg eller om du är mer avancerad men vill förbättra din teknik, kommer du att hitta en danskurs i huvudstaden som passar dig. Det gäller oavsett vilken dansstil du föredrar: foxtrot, lindy hop, jazz eller någon helt annan stil. Här ska vi försöka reda ut vilka som arrangerar de bästa danskurserna i Stockholm.

Oavsett om du vill ta din dansteknik till en ny nivå, imponera på polarna på dansgolvet, eller varför inte få din partner att se på dig med nya ögon, så kommer du att hitta en dansskola här som lämpar sig väl för ditt syfte. De olika dansskolorna lär ut en rad olika dansstilar, vilket gör att du bör välja en dansskola som specialiserar sig på den dansstil du är intresserad av att lära dig. Ungdomar och vuxna är välkomna till alla dessa dansskolor och även barn kan delta hos de flesta av dessa.

Danskurser i Stockholm

Balettakademien Stockholm

Balattakademien Stockholm Birger Jarlsgatan kan du bland annat lära dig att dansa balett, jazz, etnisk dans, street dance, hip-hop och musikalisk dans. De stilar som erbjuds är flera och det spelar ingen roll hur gammal du är. Här kan du nämligen dansa oavsett om du är 3-14 år, 13-19 år eller 16 år och uppåt. Du kan välja mellan öppna dansklasser, workshops, klasser uppdelade i 10 sessioner och kurser som varar en hel termin. Genom att skaffa ett danskort får du möjligheten att ta del av ett obegränsat antal dansklasser under den aktuella terminen. Du bokar och betalar dina klasser på nätet, via Balettakademien Stockholms webbplats. Där kan du även se aktuella priser och program.

Kulturama: Dans

Kulturama: Dans i Hammarby Sjöstad erbjuder ett spännande utbud av dansstilar, med allt från barndans och balett, till modern dans, jazz & steppdans, pardans, streetdance, afrikansk dans och flamenco. På denna dansskola är både barn, ungdomar och vuxna välkomna att delta i danskurserna. Du kan boka och betala dina dansklasser på nätet. På Hemsidan hittar du program och aktuella priser.

Lasse Kühlers Dansskola

Lasse Kühlers Dansskola vid Tegnérlunden låter dig välja mellan de olika stilarna showdance, barndans, balett, lindy hop och swing, jive, showjazz och modern jazzdans. Här är barn, ungdomar och vuxna av alla åldrar välkomna att delta. De dansklasser som erbjuds är dropinklasser, som kostar 160 kr och där endast kontant betalning accepteras, samt klasser som bokas på nätet. På fredagar anordnas dance fit och på lördagarna jive. Du både bokar och betalar dina dansklasser via dansskolans hemsida, och när du har betalat medges inte återköp. Du kan dock byta klass om du så önskar.

Swedish Swing Society

Swedish Swing Society på Igeldammsgatan lär ut lindy hop, steppdans, jazz och boogie woogie, samt balboa. Här kan dansare av alla åldrar lära sig dessa dansstilar, oavsett om du är nybörjare eller mer avancerad. Du kan ansöka om att delta på danskurser via nätet. Om du vill ansöka till någon av de mer avancerade kurserna måste du först genomgå en audition, för att säkerställa att kursen är den rätta för dig. Om du vill ta tillbaka din kursanmälan, måste detta göras åtminstone tre dagar före kursen börjar, annars kommer du inte få pengarna tillbaka.

Salsa Akademien

Hos Salsa Akademien kan du lära dig dansa salsa, men också tango, latinsk dans, afrokubansk dans och flera andra spännande dansstilar. Danskurserna är öppna för såväl barn och ungdomar som vuxna deltagare. Här erbjuds såväl kurser som privatlektioner och dropinlektioner. Det senare alternativet gäller torsdagskvällar och är till för dansare på alla nivåer. Salsa Akademien är belägen på Odengatan i Stockholm.

Layali Dance Academy

Layali Dance Academy på Dalagatan i Stockholm lär ut såväl magdans som bollywood, persisk dans, afrodans och dancehall samt andra spännande danser. Denna dansskola riktar sig inte till barn utan till ungdomar och vuxna människor. Kurserna är veckovisa och du kan hitta aktuella priser samt schema på dansskolans hemsida.

Jazzdans

Jazzdans är en dansstil som har sina rötter i den afrikanska dansen och som kom till Amerika via slavar från Afrika under 1920-talet, men ändå har inslag från många olika andra danser och världsdelar. Vid den tidpunkten innehöll jazz både jitterbugg och steppdans och ansågs vara en dansform utifrån improvisation. Man brukar säga att jazz blandade den klassiska baletten med den svarta kulturens rytmik och musik till en och samma dans – jazzbaletten. Detta skedde under 1900-talet i USA samtidigt som jazzmusiken kom till och utvecklades.

Jazzdans

Med tiden utvecklades även jazzdansen, från en mer streetdans till en teatralisk dans som ofta utfördes på scen, vilket skedde i början av 1930-talet och fortsatte ända fram till 1960-talet. Under denna tidsepok började koreografer från andra dansgenrer experimentera med stilar, till exempel Agnes de Mille, Jack Cole, Hanya Holm och Bob Fosse. Dessa koreografer krävde välutbildade dansare och införde steg från exempelvis balett och modern dans. på 1950-talet införde Katherine Dunham jazzdans som influerades av karibiska och latinamerikanska steg. Vissa människor anser jazzdansen är ett samlingsnamn för både den mer ursprungliga varianten av jazzdans men även de varianter som utvecklats sedan dess. I dagens samhälle är jazzdansen ofta grunden till de koreografier som vi kan se i musikvideos, revyer och musikaler.

Jazz i New Orleans

New Orleans kan ses som en slags inkubator för jazzdansen eftersom staden inrymmer så många olika kulturer. Jazzen i staden utvecklades i takt med samhällslivet där musiken fanns till exempel i parken vid bollspel eller picknicks. Stadens anda och jazzmusiken gjorde att utövaren och publiken mixades tillsammans och där alla kunde delta, vilket ledde till att dansen fick en större uppmärksamhet också. Under 1930- och 40-talet spelade musikbanden i stora balsalar, på hotell eller på andra platser som var avsedda för att dansa. I flera hallar, till exempel McKenna Hall, var dansen en förekommande aktivitet och det var även populära band som spelade där. I danshallen Economy Hall hölls danser då många organisationer hade sina evenemang där. Idag är jazzen som sagt mer åt det teatraliska hållet men många swingdansare har krävt ägarskapet på begreppet jazzdans. Flera som är yrkesverksamma inom området har även flyttat till New Orleans för att få igång en neo-swing-dansrörelse.

Kurser i jazz

Som de flesta andra dansformer finns även kurser i jazz. Dansformen är också en bra träningsform där du tränar både styrka och kondition på grund av de danskombinationer och stegsekvenser som ingår i dansen. Uppvärmningen sker för kroppshållning, styrka och balans och genom stegsekvenserna och danskombinationerna får du även koordination samt rytm- och danskänsla. Många företag som har kurser inom jazz blandar de olika stilarna och blandar mer traditionell jazzstil med nyskapande former som showjazz, funkjazz och lyrisk jazz. Tekniken som används inom jazz är dynamisk och bygger på smidighet, koordination och rytm och improvisation och individualitet är utgångspunkterna. Kurserna brukar vara fulla av energi och glädje och dansen sker till många olika typer av musik som pop, hiphop, soul och givetvis jazz. Inom jazzdans är det viktigt med en låg tyngdpunkt och låg energi. Jazzdans anses vara en bra dansform att börja med om man inte tidigare har dansat eller om det var länge sedan man dansade.

Runt om i Sverige hittar du många olika företag och organisationer som anordnar kurser i jazzdans, från folkhögskolor och folkuniversitet till mer renodlade dansskolor. Vissa företag har danskurser inom jazzen som är riktade mot yngre barn medan det finns andra som har kurser för de som är äldre. Hos vissa företag varierar utbudet från termin till termin eftersom jazzdansen ständigt utvecklas och influeras av många olika stilar medan andra har mer renodlade kurser i exempelvis streetjazz, jazzfunk eller showdans. När du vill börja dansa och ska välja vart du ska lära dig detta, bör du ta reda på vissa saker till exempel vilka pedagogiska metoder som används, vilken utbildning som läraren eller lärarna har, tidigare rekommendationer från tidigare elever och så vidare. Om du gör detta ökar dina möjligheter till att få en riktigt bra och kvalitativ dansundervisning som passar dig och din nivå.

Zumbaklasser i Stockholm

Zumba är ett populärt dansprogram som kan få dig att komma i form. Det skapades på 90-talet av den kolombianska dansaren och koreografen Tom Campbell, och har på senare år blivit väldigt populärt i Sverige. Zumba blandar dansrörelser med aerobiska rörelser som utförs till energisk musik. Koreografin hämtar rörelser från en rad olika dansstilar, såsom salsa, hip-hop, samba och mambo. Knäböj och utfall är exempel på träningsövningar som är inkluderade i rörelserna. Varje vecka deltar ungefär 15 miljoner människor i Zumbaklasser världen över, på drygt 200 000 platser i 180 olika länder.

Zumbaklasser i Stockholm

Zumba ger dig träning för hela kroppen och lämpar sig för alla människor, oavsett hur vältränad eller otränad du än må vara. Zumbaklasserna har tagits fram för att föra samman folk och låta dem svettas tillsammans. Det går till som så att du dansar (eller tränar, beroende på hur man ser det), genom att utföra en blandning av högintensiva och lågintensiva rörelser. Det är en form av intervallträning som bränner kalorier, samtidigt som det är ett slags dansparty. Man skulle kunna säga att det är förklädd träning, vilket passar utmärkt för den som vill träna men vill utföra träningen på ett roligare sätt än att gå till gymmet eller ge sig ut i löparspåret.

Fördelar med Zumba som träning

Träningen behöver inte längre vara någonting tråkigt som du känner att du måste utföra. Genom att dansa zumba kan du dansa bort eventuella överflödiga kilon och komma i form medan du har roligt. Du dansar, är social och tränar på en och samma gång. Musiken är snabb och smittar lätt av sig, vilket gör att du får svårt att hålla dig från att dansa. Eftersom zumbaklasser äger rum i grupp, får du den hjälp du behöver för att komma igång med din träning och göra den till en rutin. Här är några fördelar med att dansa zumba:

Du bränner kalorier och fett

Zumba ger dig en bra träning som förbränner en hel del kalorier genom de olika aerobiska övningar du utför medan du dansar. Den genomsnittliga personen förbränner mellan 600 och 1 000 kalorier under en Zumbaklass.

Ökad koordination

Genom att börja dansa Zumba, kommer du märka att din koordination förbättras, vilken är väldigt viktig att bibehålla i takt med att du blir äldre.

Zumba ger dig träning för hela kroppen

Zumba är en dansklass och en fitnessklass kombinerat i en enda klass. Förutom att ditt hjärta stärks genom ditt dansande, kommer Zumba också att ge dig en träning för hela kroppen. Du kommer nämligen att röra på såväl huvud och axlar, som nacke och hela överkroppen, samt fötterna, vaderna och en stor del av underkroppen. Även om du precis har börjat lära dig dansstegen, kommer du förmodligen att vakna upp med träningsvärk dagen efter passet.

Aerobiska fördelar

Genom att dansa Zumba kommer du upp i den rätta hjärtrytmen på ett helt annat sätt än genom att följa en tränings-DVD, eller genom att träna på gymmet. De låtar som spelas har nämligen en hastighet som ligger på runt 145 taktslag per minut. Den snabba takten gör att det känns naturligt för dig att röra dig snabbt. Det kommer göra att du får en bra aerobisk träning. Om du vill bli mer uthållig, är denna träning den absolut bästa som du kan utsätta dig för. Att träna längre stunder i den här takten kan stärka ditt hjärta.

Anaeroba fördelar

Eftersom Zumbas musik spelas så pass snabbt, kommer du efter bara några pass att bygga upp en uthållighet genom att röra dig till musiken. Zumba bygger upp din anaeroba uthållighet ganska snabbt, och är överlag en bra träningsmetod för att stärka det kardiovaskulära systemet. Över tid kommer du att öka din syreupptagningsförmåga under högintensiv träning.

Du kommer att fastna för träningen

Det största bekymret när det kommer till träning, är att det är ganska lätt att börja med den men ännu lättare att komma av sig. Om träningen inte känns tråkig är det lättare att fastna för den. Zumba är så pass rolig att du kommer vilja fortsätta träna, pass efter pass. Den kommer helt och hållet att förändra din syn på träning, eftersom den kommer vara någonting som du ser fram emot snarare än fasar för.

Här hittar du Zumbaklasser i Stockholm

Zumba har på senare år blivit väldigt populärt i Sverige. Man kan hitta zumbaklasser hos allt från dansskolor till Friskis & Svettis och andra friskvårds- och träningsföretag. Genom en snabb sökning på nätet eller på sociala medier, kommer du enkelt att hitta en zumbaklass nära dig.

Allt om dans & kultur