Dans är en konstform som generellt sett innebär att man rör på kroppen, ofta till musik. I flera kulturer utförs dansen som ett sätt att uttrycka sina känslor, att interagera socialt, att träna, som ett sätt att vara andlig eller som en form av framträdande. Dansen är också ett bra sätt att uttrycka idéer på eller berätta en historia. Dansen är inte minst underhållande. Den kan vara en passion men är också ett yrke för vissa människor.

Oavsett om du kan eller inte tror att du kan dansa, så kan du faktiskt dansa. Det kan alla!

Här listar vi några av de vanligaste dansstilarna som utförs världen över. Vissa av dessa dansstilar känner du säkert till sedan tidigare, men förmodligen kommer du också att upptäcka några nya sådana.

Hiphopdans

Hiphopdans kallas ibland också för streetdance, och är en stil som oftast utförs till hiphopmusik eller som åtminstone har sitt ursprung ur hiphopkulturen. Denna dansstil innehåller flera olika stilar, bland annat breakdance, locking och popping. Alla dessa tre stilar kom till på 70-talet och har ökat i populäritet genom att amerikanska dansgrupper har utförd dem. Hiphopdansen dansas generellt sett till hiphopmusik och består vanligtvis av rörelser som utförs nära marken.

Steppdans

Steppdans är en dansstil som kännetecknas av det ljud som steppskorna gör när deras metallklackar träffar marken. Dessa klackar sitter såväl under hälen som under tårna. När de träffar en hård yta, skapas ett ljud som gör att utövarna ibland också anses vara musiker. Steppdansen har sina rötter i afroamerikanska dansstilar, samt engelsk och irländsk steppdans. Man tror att denna dansstil hade sin härstammar från någon gång under mitten av 1800-talet.

Yangkodans

Yangkodans är en traditionell kinesisk folkdans. Den är en viktig del av den kinesiska kulturen och går ut på att man rör kroppen i takt med olika rytmer. Midjan och höften används för att föra fötterna i takt med musiken. Denna dansstil har en historia som sträcker sig tusen år bakåt i tiden.

Magdans

Magdans är det västerländska namnet på en traditionell västasiatisk dansstil som kallas Raqs Sharqi. Ibland kallas den i västvärlden också för Mellanöstern-dans eller arabisk dans. Begreppet magdans är dock missvisande eftersom hela kroppen används i dansen. Faktum är att den kroppsdel som används mest i dansen är höften. Dansen har sitt ursprung i Mellanöstern, men idag dansar även vissa västerländska artister såsom Shakira dansen. Magdans blev populärt i väst under 1700- och 1800-talen, när konstnärer från orienten målade romantiska bilder av livet i det ottomanska rikets harem.

De vanligaste dansstilarna i världen

Kathak

Kathak är en av åtta klassiska indiska danser. Dansen har sitt ursprung i det antika Indiens nordliga delar. Idag utövas den främst i form av rituella och religiösa danser. Från och med 1500-talet kom dansen att influeras av persisk dans och även centralasiatisk dans. Denna klassiska dans kan i det närmaste jämföras med västvärldens balett. Bägge dessa danser är komplicerade och har ett syfte. Syftet med kathak är att berätta en historia.

Gangnam Style

Gangnam Style är en koreansk fras som refererar till en livsstil som associeras med Gangnam-området i den sydkoreanska huvudstaden Seoul. När PSY satte den koreanska poppen på kartan 2012 med låten Gangnam Style, blev också dansstilen med samma namn känd för världen.

Balett

Balett är en uppvisningsdans som kom till i Italien under 1400-talet. Dansen utvecklades sedan i Ryssland och Frankrike, och utvecklades från en uppvisningsdans till en konsertdans. Det är en väldigt komplicerad dansstil som lärs ut i balettskolor världen över. Dansen koreograferas vanligtvis med musik. Ordet balett betyder “att dansa”.

Salsa

Salsa är en dans som har sitt ursprung på Kuba. Normalt sett är salsa en dans där man behöver en partner, men den finns också i olika former som en ensam utövare kan dansa. Salsa dansas vanligtvis till salsamusik, även om det också går utmärkt att utföra stegen till latinamerikansk musik. Denna dansstil är väldigt populära i hela Latinamerika och har också spridit sig till Nordamerika, Asien, Europa och Mellanöstern.