Eftersom dans i vårt land är en populär aktivitet finns det också många olika arrangörer till olika sorters evenemang. I landet finns givetvis många olika dansarrangörer med allt från fasta föreställningar i en lokal till turnerande föreställningar inom danskonst. Och det finns självklart även evenemang inom dansen också, och beroende på vad du är ute efter och din egna önskemål, bör det inte vara några problem med att hitta ett eller flera sådana evenemang.

Dansbanor under sommartid

Kanske har du gått en onlinekurs i dans eller gått till en professionell dansskola för att lära dig en viss dansform? Oavsett varför, hur och när så vill du säkert komma ut och börja dansa “på riktigt” än bara hemma i vardagsrummet eller med de andra eleverna på dansskolan. När sommaren kommer med all sin värme och glädje öppnar även dansbanorna runt om i Sverige. På dessa dansbanor kryllar det av människor som delar ditt intresse för dans och som gärna hjälper dig med lite råd och tips. Ofta har man som mål med att lära sig dansa, att få komma ut och träffa folk och uppleva den gemensamma glädjen. Och det kommer du säkert att göra om du beger dig ut!

Dansevenemang i Sverige

Dansband

Den två dagar långa festivalen “En kväll i juni” hittar du i den halländska shoppingmetropolen Ullared där du kan dansa i det stora festivaltältet till musik från Barbados, Arvingarna och Scotts. Tycker du om dansband är det ett måste att bege sig till världens största dansbandsvecka, och förmodligen det mest kända dansevenemanget i Sverige, nämligen dansbandsveckan i Malung! Förutom cirka 50 000 dansfantaster som dansar hela veckan lång, erbjuds man som besökare även på underhållning, galakväll och rockparty.

Västkusten

Om du har tänkt att besöka Västkusten och staden Göteborg under sommaren kan du göra en trevlig avstickare till Lisebergs hamnområde. Där ligger nämligen dansbanan Polketten från 1925 som gärna bjuder upp till dans. I Uddevalla kan du istället besöka och dansa på Västkustens DansfestivalLane Loge där det varje kväll under en viss period på sommaren bjuds på liveband. Tidigare år har det till exempel varit musik av Donnez och Streaplers.

Stockholmsområdet

Strax norr om Norrtälje, nämligen i Herräng, finner du Herräng Dance Camp, som är ett swingdansläger och världens största lindy hop-läger. Lägret startade redan år 1982 och var då främst riktat mot svenskar, men det växte internationellt och 1995 kom majoriteten av deltagarna utanför Sverige. Lägret pågår under fem veckor på sommaren och återkommer varje år. Givetvis kan du själv välja hur länge just du vill vara på lägret utifrån vad som passar dig bäst. Förutom lindy hop kan du också dansa boogie woogie, stepp, slow drag, jazz och balboa. På lägret kan du dessutom dansa dygnet runt hela veckan lång. Du kan också ta en danskurs för att lära dig en ny dans. Alla människor är välkomna oavsett ålder, kön eller bakgrund och det händer många spännande aktiviteter på lägret. På tisdagar till exempel, är det Slow Drag Night, på torsdagar cabaret och på fredagar temafester.

Förutom de evenemang inom dans som du fått tips och information om ovan, finner du mängder med evenemang på internet, i lokaltidningen eller via sociala medier. Ett tips är att kontakta lokala dansklubben för att höra vad de vet och kan rekommendera. Självklart finner du också evenemang utanför Sverige. Dans är ju fantastiskt på det sättet att man inte behöver tala samma språk för att kunna dansa med varandra och ha roligt tillsammans. Vill du åka utanför Sveriges gränser men ändå inte åka för långt bort, är Finland ett trevligt alternativ som går relativt snabbt att ta sig till via båt eller flyg. Under sommaren 2017 kommer till exempel Åbo vara värd för Europeade som är Europas största folkmusik- och dansfest och som lockar tusentals människor med hundratals föreställningar på olika platser. Syftet med Europeade är att presentera arvet efter den europeiska folkkulturen och förstärka det gemensamma kulturarvet.