Jazzdans är en dansstil som har sina rötter i den afrikanska dansen och som kom till Amerika via slavar från Afrika under 1920-talet, men ändå har inslag från många olika andra danser och världsdelar. Vid den tidpunkten innehöll jazz både jitterbugg och steppdans och ansågs vara en dansform utifrån improvisation. Man brukar säga att jazz blandade den klassiska baletten med den svarta kulturens rytmik och musik till en och samma dans – jazzbaletten. Detta skedde under 1900-talet i USA samtidigt som jazzmusiken kom till och utvecklades.

Jazzdans

Med tiden utvecklades även jazzdansen, från en mer streetdans till en teatralisk dans som ofta utfördes på scen, vilket skedde i början av 1930-talet och fortsatte ända fram till 1960-talet. Under denna tidsepok började koreografer från andra dansgenrer experimentera med stilar, till exempel Agnes de Mille, Jack Cole, Hanya Holm och Bob Fosse. Dessa koreografer krävde välutbildade dansare och införde steg från exempelvis balett och modern dans. på 1950-talet införde Katherine Dunham jazzdans som influerades av karibiska och latinamerikanska steg. Vissa människor anser jazzdansen är ett samlingsnamn för både den mer ursprungliga varianten av jazzdans men även de varianter som utvecklats sedan dess. I dagens samhälle är jazzdansen ofta grunden till de koreografier som vi kan se i musikvideos, revyer och musikaler.

Jazz i New Orleans

New Orleans kan ses som en slags inkubator för jazzdansen eftersom staden inrymmer så många olika kulturer. Jazzen i staden utvecklades i takt med samhällslivet där musiken fanns till exempel i parken vid bollspel eller picknicks. Stadens anda och jazzmusiken gjorde att utövaren och publiken mixades tillsammans och där alla kunde delta, vilket ledde till att dansen fick en större uppmärksamhet också. Under 1930- och 40-talet spelade musikbanden i stora balsalar, på hotell eller på andra platser som var avsedda för att dansa. I flera hallar, till exempel McKenna Hall, var dansen en förekommande aktivitet och det var även populära band som spelade där. I danshallen Economy Hall hölls danser då många organisationer hade sina evenemang där. Idag är jazzen som sagt mer åt det teatraliska hållet men många swingdansare har krävt ägarskapet på begreppet jazzdans. Flera som är yrkesverksamma inom området har även flyttat till New Orleans för att få igång en neo-swing-dansrörelse.

Kurser i jazz

Som de flesta andra dansformer finns även kurser i jazz. Dansformen är också en bra träningsform där du tränar både styrka och kondition på grund av de danskombinationer och stegsekvenser som ingår i dansen. Uppvärmningen sker för kroppshållning, styrka och balans och genom stegsekvenserna och danskombinationerna får du även koordination samt rytm- och danskänsla. Många företag som har kurser inom jazz blandar de olika stilarna och blandar mer traditionell jazzstil med nyskapande former som showjazz, funkjazz och lyrisk jazz. Tekniken som används inom jazz är dynamisk och bygger på smidighet, koordination och rytm och improvisation och individualitet är utgångspunkterna. Kurserna brukar vara fulla av energi och glädje och dansen sker till många olika typer av musik som pop, hiphop, soul och givetvis jazz. Inom jazzdans är det viktigt med en låg tyngdpunkt och låg energi. Jazzdans anses vara en bra dansform att börja med om man inte tidigare har dansat eller om det var länge sedan man dansade.

Runt om i Sverige hittar du många olika företag och organisationer som anordnar kurser i jazzdans, från folkhögskolor och folkuniversitet till mer renodlade dansskolor. Vissa företag har danskurser inom jazzen som är riktade mot yngre barn medan det finns andra som har kurser för de som är äldre. Hos vissa företag varierar utbudet från termin till termin eftersom jazzdansen ständigt utvecklas och influeras av många olika stilar medan andra har mer renodlade kurser i exempelvis streetjazz, jazzfunk eller showdans. När du vill börja dansa och ska välja vart du ska lära dig detta, bör du ta reda på vissa saker till exempel vilka pedagogiska metoder som används, vilken utbildning som läraren eller lärarna har, tidigare rekommendationer från tidigare elever och så vidare. Om du gör detta ökar dina möjligheter till att få en riktigt bra och kvalitativ dansundervisning som passar dig och din nivå.