Zumba är ett populärt dansprogram som kan få dig att komma i form. Det skapades på 90-talet av den kolombianska dansaren och koreografen Tom Campbell, och har på senare år blivit väldigt populärt i Sverige. Zumba blandar dansrörelser med aerobiska rörelser som utförs till energisk musik. Koreografin hämtar rörelser från en rad olika dansstilar, såsom salsa, hip-hop, samba och mambo. Knäböj och utfall är exempel på träningsövningar som är inkluderade i rörelserna. Varje vecka deltar ungefär 15 miljoner människor i Zumbaklasser världen över, på drygt 200 000 platser i 180 olika länder.

Zumbaklasser i Stockholm

Zumba ger dig träning för hela kroppen och lämpar sig för alla människor, oavsett hur vältränad eller otränad du än må vara. Zumbaklasserna har tagits fram för att föra samman folk och låta dem svettas tillsammans. Det går till som så att du dansar (eller tränar, beroende på hur man ser det), genom att utföra en blandning av högintensiva och lågintensiva rörelser. Det är en form av intervallträning som bränner kalorier, samtidigt som det är ett slags dansparty. Man skulle kunna säga att det är förklädd träning, vilket passar utmärkt för den som vill träna men vill utföra träningen på ett roligare sätt än att gå till gymmet eller ge sig ut i löparspåret.

Fördelar med Zumba som träning

Träningen behöver inte längre vara någonting tråkigt som du känner att du måste utföra. Genom att dansa zumba kan du dansa bort eventuella överflödiga kilon och komma i form medan du har roligt. Du dansar, är social och tränar på en och samma gång. Musiken är snabb och smittar lätt av sig, vilket gör att du får svårt att hålla dig från att dansa. Eftersom zumbaklasser äger rum i grupp, får du den hjälp du behöver för att komma igång med din träning och göra den till en rutin. Här är några fördelar med att dansa zumba:

Du bränner kalorier och fett

Zumba ger dig en bra träning som förbränner en hel del kalorier genom de olika aerobiska övningar du utför medan du dansar. Den genomsnittliga personen förbränner mellan 600 och 1 000 kalorier under en Zumbaklass.

Ökad koordination

Genom att börja dansa Zumba, kommer du märka att din koordination förbättras, vilken är väldigt viktig att bibehålla i takt med att du blir äldre.

Zumba ger dig träning för hela kroppen

Zumba är en dansklass och en fitnessklass kombinerat i en enda klass. Förutom att ditt hjärta stärks genom ditt dansande, kommer Zumba också att ge dig en träning för hela kroppen. Du kommer nämligen att röra på såväl huvud och axlar, som nacke och hela överkroppen, samt fötterna, vaderna och en stor del av underkroppen. Även om du precis har börjat lära dig dansstegen, kommer du förmodligen att vakna upp med träningsvärk dagen efter passet.

Aerobiska fördelar

Genom att dansa Zumba kommer du upp i den rätta hjärtrytmen på ett helt annat sätt än genom att följa en tränings-DVD, eller genom att träna på gymmet. De låtar som spelas har nämligen en hastighet som ligger på runt 145 taktslag per minut. Den snabba takten gör att det känns naturligt för dig att röra dig snabbt. Det kommer göra att du får en bra aerobisk träning. Om du vill bli mer uthållig, är denna träning den absolut bästa som du kan utsätta dig för. Att träna längre stunder i den här takten kan stärka ditt hjärta.

Anaeroba fördelar

Eftersom Zumbas musik spelas så pass snabbt, kommer du efter bara några pass att bygga upp en uthållighet genom att röra dig till musiken. Zumba bygger upp din anaeroba uthållighet ganska snabbt, och är överlag en bra träningsmetod för att stärka det kardiovaskulära systemet. Över tid kommer du att öka din syreupptagningsförmåga under högintensiv träning.

Du kommer att fastna för träningen

Det största bekymret när det kommer till träning, är att det är ganska lätt att börja med den men ännu lättare att komma av sig. Om träningen inte känns tråkig är det lättare att fastna för den. Zumba är så pass rolig att du kommer vilja fortsätta träna, pass efter pass. Den kommer helt och hållet att förändra din syn på träning, eftersom den kommer vara någonting som du ser fram emot snarare än fasar för.

Här hittar du Zumbaklasser i Stockholm

Zumba har på senare år blivit väldigt populärt i Sverige. Man kan hitta zumbaklasser hos allt från dansskolor till Friskis & Svettis och andra friskvårds- och träningsföretag. Genom en snabb sökning på nätet eller på sociala medier, kommer du enkelt att hitta en zumbaklass nära dig.